Κέντρο ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων

ΚΤΗΡΙΟ

Το START στεγάζεται στη διατηρητέα οικία της αγωνίστριας Λέλας Καραγιάννη, επί της οδού Λέλας Καραγιάννη 1 και Σταυροπούλου στην Αθήνα, κοντά στην πλατεία Αμερικής.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ομορφιάς διατηρητέο κτήριο κατασκευής 1923, το οποίο ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και έχει κηρυχθεί από το 1995 ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική προστασία, ως «αξιόλογο δείγμα κτιρίου της ύστερης εκλεκτικιστικής περιόδου».

Το κτήριο, εκτός από το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον έχει και μια ιδιαίτερης σημασίας, συγκινητική και αξιόλογη ιστορία. Το διώροφο οίκημα στέγαζε το ζεύγος Νικολάου και Λέλας Καραγιάννη και τα επτά παιδιά τους, αλλά τα χρόνια της ιταλογερμανικής κατοχής λειτουργούσε και ως αρχηγείο της αντιναζιστικής αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», αρχηγός της οποίας ήταν η ίδια η Λέλα Καραγιάννη.

Η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη (24 Ιουνίου 1898 – 8 Σεπτεμβρίου 1944), δημιούργησε και χρηματοδότησε με δικούς της πόρους την οργάνωση «Μπουμπουλίνα» (εμπνεόμενη από το οικογενειακό επώνυμο της μητέρας της, που ήταν Μπούμπουλη) το 1941. Στόχος της οργάνωσης ήταν να βοηθήσει τις συμμαχικές δυνάμεις, αρχικά φυγαδεύοντας Βρετανούς στρατιώτες, και στη συνέχεια προκαλώντας δολιοφθορές κατά του εχθρού, συλλέγοντας πληροφορίες για τις κινήσεις των Γερμανών και των συνεργατών τους και μεταφέροντας εφόδια και φάρμακα. Στην οργάνωση, που έφτασε να απαριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, πυρήνας παρέμενε η οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών της.

Από το 1941 έως και το 1944, τόσο η ίδια όσο και τα παιδιά της συνελήφθησαν και βασανίστηκαν, αλλά δεν υπέκυψαν στις πιέσεις να δώσουν πληροφορίες για τη δράση της οργάνωσης. Ωστόσο, έπειτα από μαρτυρία συνεργάτη, τον Ιούλιο του 1944 η Λέλα Καραγιάννη και τα παιδιά της συνελήφθησαν από την Γκεστάπο και οδηγήθηκαν στα μπουντρούμια των Ες-Ες στην οδό Μέρλιν. Ο σύζυγός της και δύο από τα παιδιά της κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά εκείνη και τα πέντε παιδιά της υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Έθεσε την πατρίδα πάνω από την οικογένειά της, μη υποκύπτοντας στους ανακριτές ακόμη κι όταν την απειλούσαν με τη ζωή των παιδιών της.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές μαζί με άλλους 58 αγωνιστές της Αντίστασης, στο Άλσος Χαϊδαρίου. Έναν μήνα μετά, η χώρα θα απελευθερωνόταν. Για τον αγώνα και τις θυσίες της, η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας το 1947 και το Ίδρυμα για την Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων ‘Γιαντ Βασσέμ’, τον τιμητικό τίτλο «Δίκαιη των Εθνών».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέλας Καραγιάννη 1, Αθήνα 112 52, Κυψέλη
Τηλ. +30 215 565 0619
Email: contact@startproject.gr
Ώρες Επικοινωνίας: 10:00 – 15:00 Δευτέρα – Παρασκευή

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να μάθετε περισσότερα
 
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ